Bouwen met composiet


Datum
Plaats in agenda
Tijd
11:30 tot
Locatie
online
Doelgroep

bouwprofessionals, geinteresseerd in alternatief en duurzaam materiaalgebruik

Omschrijving

Ben jij werkzaam in de bouw en ben je geïnteresseerd in alternatieve, duurzame materialen? Vraag jij je zodoende af wat de mogelijkheden van biocomposiet zijn? Laat je informeren en inspireren door experts van NHL Stenden Hogeschool tijdens dit online college!

BIOCOMPOSIET: EEN CIRCULAIR ALTERNATIEF VOOR HOUT
De circulaire economie kent twee kringlopen van materialen. Ten eerste de technische kringloop, waar producten na hun levensloop hoogwaardig worden hergebruikt. Daarnaast is er de biologische kringloop, waarin bio-gebaseerd materiaal na gebruik veilig terugvloeit in de natuur of weer te ontleden is in bruikbare grondstoffen. In de bouw wordt de biologische kringloop voornamelijk gerealiseerd door het gebruik van hout. Dit is terecht want het is veelzijdig en constructief inzetbaar. Bovendien scoort hout milieutechnisch beter dan de traditionele bouwmaterialen, mits het wordt verkregen uit (reeds aanwezige) productiebossen in of nabij Nederland.

Er is echter een alternatief voor hout dat mogelijk nog duurzamer is, maar tot dusver onderbelicht is: biocomposiet. Het betreft een combinatie van sterke natuurvezels zoals vlas en hennep in een jasje van biopolymeer. Spraakmakende pilot-projecten zijn al gerealiseerd met dit wondermateriaal, zoals een Tiny House in Emmen en een fietsbrug te Ritsumasyl, nabij Leeuwarden. Aan de brug is goed te zien welke voordelen dit materiaal heeft ten opzichte van hout. Het materiaal is namelijk in elke vorm te ‘gieten’, zoals 3D gekromde schaaldelen en holle kokers wat veel meer ontwerpvrijheid oplevert en zorgt voor efficiënte én lichte constructies.

Aanmelden
Meer informatie

Dit webinar Is een initiatief van NHL Stenden Hogeschool en BOWINN en wordt ondersteund door Biosintrum, Bouwend Nederland Regio Noord, BuildinG, Vereniging Circulair Fryslân en NICE.

Meer weten over het Regio Deal project platform biocomposieten?

Platform (bio)composieten