Actueel
Gezonde voeding is in de horeca een belangrijk onderwerp. Enerzijds is er vanuit de overheid de wens om overgewicht terug te dringen door het productaanbod gezonder te maken en daarin zien zij ook een belangrijke rol voor de horeca. Anderzijds is er vanuit veel horecaondernemers ook de intrinsieke motivatie om een gezonder menu aan te bieden én merken ondernemers dat de vraag vanuit gasten hiernaar groeit. Maar hoe pak je dit als ondernemer aan? Tijdens de allereerste inspiratiesessie van Blue Zone Innovations “Lekker gezond & bewust eten en drinken” delen een aantal professionals hun kennis op het gebied van gezonde, duurzame en regionale voeding.
De regio Zuid- en Oost-Drenthe kent grote uitdagingen op het gebied van brede welvaart, dit verdient structureel aandacht. Daarom dient deze regio-vijf gemeenten (Hoogeveen, Hardenberg, Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn), provincies Drenthe en Overijssel gesteund door het onderwijs, zorg -en maatschappelijke instellingen, woningcorporaties en vertegenwoordigers van inwoners en bedrijfsleven-een voorstel in voor de vierde ronde Regio Deals van het Rijk. In deze deals werken regionale partijen en het Rijk samen als partners om de brede welvaart te vergroten. Het doel is dat de generatie die nu opgroeit in de regio Zuid- en Oost-Drenthe over 30 jaar dezelfde kansen heeft als hun leeftijdsgenoten in de rest van Nederland. De aanpak die de regio met het programma Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe 2023-2026 daarbij voor ogen heeft bedraagt in totaal 60 miljoen euro.
Eind 2021 is de Regiodatabank opgeleverd. Meer dan 60.000 bedrijven in Drenthe en Hardenberg zijn vindbaar op basis van talloze zoekopties. Dit maakt het voor bedrijven eenvoudiger om regionaal nieuwe klanten, partners en leveranciers te vinden. Het uiteindelijke doel van de Regiodatabank is, door samenwerking te stimuleren, de regio economisch te versterken.
De innovatieve lesruimte in het Solar Innovation Experience Center (SIEC) in Emmen is een testopstelling op zich. “Het gebouw is grotendeels opgetrokken uit biocomposieten en circulaire materialen”, legt projectleider Jelle van der Heide uit. “Veel van de gebruikte materialen zijn op dit moment nog niet in de markt leverbaar en zijn ten behoeve van dit gebouw op lab-schaal ontwikkeld.” De lesruimte is dus zelf een experiment en daar is heel veel van te leren.
Het werk in vrijetijdsondernemingen makkelijker, sneller en slimmer maken door middel van digitalisering! Dat is het doel van Het Digitaal Buffet, dat op 11 oktober in het bijzijn van wethouder Bas Luinge van gemeente Aa en Hunze, werd gelanceerd. Het Digitaal Buffet is een gratis programma dat bestaat uit een keur aan ingrediënten waarmee ondernemers met digitalisering aan de slag kunnen. Door te digitaliseren kunnen ze de efficiëntie verhogen, tijd besparen en handwerk vervangen. Daarmee is het dus een belangrijk onderdeel van de oplossing voor het personeelstekort, waarmee vrijwel iedere vrijetijdsondernemer te maken heeft.
“De activiteiten en diensten die we in ons FabLab ontwikkelen en aanbieden, zijn er op gericht om kinderen en jongeren ná schooltijd (verder) kennis te laten maken met nieuwe technieken en innovatieve apparatuur. Vanuit hun intrinsieke motivatie komen ze naar ons FabLab toe, om daar van alles te proberen, te zien, te horen en te ontdekken. In onze wijken en dorpen bieden we op fietsafstand, met onze mobiele makerkar, korte kennismakingsworkshops en -cursussen aan.”
De IT Hub is klaar voor de toekomst! Van een idee om IT-talent in de regio op te leiden en te behouden, naar de realisatie van de zelfstandige stichting IT Hub die aan de slag gaat met de operationele invulling: het matchen van de vraag uit het bedrijfsleven en het aanbod van de kennisinstellingen van innovatie, kennis, en digitaliseringsvraagstukken. De IT Hub is bedacht, ontworpen en ingevuld in samenwerking met partners, het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Op woensdag 14 september zijn de deuren van het moderne pand geopend en zijn de eerste studenten gestart. Tijdens een feestelijk moment is stilgestaan bij deze mijlpaal en heeft robot Pepper ‘een sleutel’ overhandigd.
Integrated care is een geïntegreerde, laagdrempelige ondersteuning, op school voor gezinnen. Het is een structurele samenwerking tussen onderwijs en zorg, vanuit een gezamenlijke pedagogische visie gericht op normaliseren. Daarbij wordt naar zowel opvoed- als onderwijsvragen gekeken en een gezamenlijke aanpak geboden.
In Angelslo kijken woningcorporatie Lefier en de gemeente Emmen naar de mogelijkheden om woningen, die eerder door de corporatie zijn verkocht, weer terug te kopen. We noemen dit inponden. Het gaat om woningen in een blok, waarvan de woningcorporatie zelf nog één of meer woningen verhuurt. De reden hiervoor is dat het onderhoud dan eenvoudiger is en de huizen tegelijkertijd verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt kunnen worden.
“Wij willen met de ontwikkeling van composieten een bijdrage leveren aan de duurzaamheidstransitie. We hebben inmiddels een stevig kernteam geformeerd en we zijn de boer op gegaan om te kijken met welke projecten we kunnen starten. En de lijst is lang; het Composietenplatform staat in de startblokken.” Rudmer Heij, projectleider en business developer van het Composietenplatform is enthousiast over alle kansen die composieten en de samenwerking in dit veld bieden voor de regio. Maar stiekem kijkt hij ook al wat verder. “Ik sluit niet uit dat het een olievlek wordt.”