Borger-Odoorn presenteert nieuwe projecten in de Regio Deal


Met de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe pakken de samenwerkende gemeentes en de provincie samen met veel lokale partners verschillende uitdagingen aan op het gebied van wonen, werken en welzijn. De gemeente Borger-Odoorn presenteert in dit verband met trots twee nieuwe projecten: de Blue Zone Innovation en de Open Science Hub Exloo.

Blue Zone Innovation

In dit project gaan studenten en ondernemers in een werkplaats in Exloo samenwerken om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor de gezond­heids- en de vrijetijdssector. Met slimme opleidingen worden verbindingen gelegd tussen zorg/welzijn en vitaliteit aan de ene kant, en modern en innovatief toerisme, hospitality en leisure aan de andere kant. Het verbindende thema is de stimulering van een gezonde leefstijl bij inwoners en bezoekers. Dit past optimaal binnen de kernwaarden voor onze Cittaslow gemeente: gelukkig zijn, gezond leven, weinig stress, gezonde voeding en het belang van een veilige omgeving met familie en vrienden. Dit project is een samenwerking tussen het Rijnland Instituut (MBO en HBO), ondernemers uit de regio en de ge­meenten die samenwerken in de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.

Open Science Hub Exloo

De Open Science Hub ‘De Oerknal’ wordt een levendig en innovatief centrum, dat wetenschap en techniek op een attrac­tieve en laagdrempelige wijze toegankelijk maakt voor jongeren. ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie ontwikkelt de tentoonstelling, waar kinderen met ‘gamification’ worden uitgedaagd zelf met techniek aan de slag te gaan. De Oerknal is bovendien een mooie toevoeging aan het toeristische aanbod op de Hondsrug. Door de combinatie met ASTRON’s radiotelescoop LOFAR wordt het technisch-innovatieve karakter van het gebied ook bij de bezoekers van buiten de regio onder de aandacht ge­bracht. Het project maakt deel uit van het actiepunt Jeugd en Techniek van de Regio ­Deal voor het ontwikkelen van een bredere en sterkere basis voor techniekonderwijs voor de jeugd in de regio.

Wethouder Nynke Houwing van Borger-Odoorn: “Met deze projecten hopen we onze jonge inwoners al doende te stimuleren en te inspireren om nu al verder te kijken in hun toekomst. Want door kinderen vanaf jonge leeftijd in contact te brengen met techniek wordt het vanzelfsprekend­er om voor een technische opleiding te kiezen.”