Leerlingen RTC bouwen een mobiel FabLab


Leerlingen van het Regionaal Techniek Centrum (RTC) in Hardenberg hebben onder begeleiding van hun docenten een mobiel Fablab in de vorm van een verrijdbare ‘Makerkar’ gebouwd voor Fablab Hardenberg. De kar zal ingezet worden om jeugd in de dorpen en wijken kennis te laten maken met techniek en met nieuwe technologieën.

De Makerkar is een initiatief en ontwerp van FabLab Hardenberg en is doorontwikkeld in samenwerking met het RTC. De kar heeft onder andere een 3D-printer, lasersnijder, robotica, installatiemateriaal, soldeermateriaal en programmeerapparatuur aan boord, waarmee workshops aan jeugd gegeven worden en demonstraties aan een breder publiek. Zo kan men dicht bij huis, en op een laagdrempelige manier, kennis maken met techniek en nieuwe technologie.

Aan de hand van een digitaal ontwerp startten de RTC-leerlingen van de afdeling Mechanische techniek met de bouw van de kar. Zij lasten het metalen frame, waarna de kar zich verplaatste naar de RTC-afdeling Bouw. Daar voorzagen de leerlingen de makerkar van houten bekleding en raamwerk. Tot slot voorzagen de leerlingen van de afdeling Installatietechniek de makerkar van de benodigde elektra. De kar doorliep zo nagenoeg alle afdelingen van het RTC en kan nu dienst gaan doen, om andere jeugd zèlf te enthousiasmeren om aan de slag te gaan in de techniek en technologie.

Deze 1e makerkar is een prototype en is in 2022 voor een langere periode te zien in 3 verschillende openbare bibliotheeklocaties in de gemeente Hardenberg. FabLab Hardenberg koppelt er een aantrekkelijk workshopprogramma aan, dat zich zal richten op kennisdeling en kennisontwikkeling en dat buiten schooltijden zal worden uitgevoerd door professionals. De totstandkoming van deze makerkar wordt mede mogelijk gemaakt door een regio-dealsubsidie die FabLab Hardenberg in 2021 ontving.

info@fablabhardenberg.nl

www.fablabhardenberg.nl

www.facebook.com/fablab-hardenberg