Terugblik Maand van de Regio


Juni was de #MaandvandeRegio. We gaan nu de zomerperiode in, maar eerst genieten we nog even na van deze bruisende Maand van de Regio Zuid- en Oost-Drenthe. En we kijken ook alvast vooruit.

Over de Maand van de Regio

In de Regio Zuid- en Oost-Drenthe werken we vol enthousiasme samen aan de brede welvaart. Onze kracht is samen leren en ontwikkelen in een regio waar ruimte is! Halverwege de Regio Deal periode was dit hét moment om onze successen te vieren en kennis te delen. We leerden iedereen die met hart voor de Regio werkt aan Wonen, Werken en Welzijn nóg beter kennen. De #MaandvandeRegio was er voor iedereen die direct betrokken is bij de projecten van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe en alle andere geïnteresseerden. Gedurende een maand organiseerden we met elkaar kennissessies, andere bijeenkomsten en activiteiten.

Terugblik

We kijken terug op een maand waarin we de Regio flink op de kaart hebben kunnen zetten.
We trapten de maand af met een Powercollege over de Brede Welvaart van Floor Milikowski. We gingen op Regio Tour langs de verschillende projecten door Zuid- en Oost-Drenthe en we sloten de maand  af met een sessie over de effecten van Regionale Samenwerking met prof. dr. Caspar van den Berg. Doel van deze Maand was om elkaar te inspireren, kennis te delen, te laten zien wat we doen en het netwerk te vergroten. Velen hebben hier hun steentje aan bijgedragen. Met als resultaat dat we in elkaars keuken hebben mogen kijken. Een kijkje achter de schermen van de geweldige initiatieven die er zijn op het gebied van Welzijn, Werken en Wonen om de brede welvaart in de Regio Zuid- en Oost-Drenthe te versterken. Bekijk hieronder de compilatie die we van de Maand van de Regio hebben gemaakt.

Eindsessie De meerwaarde van Regionale Samenwerking

Op 29 juni sloten we de Maand van de Regio officieel af met een digitale sessie over het belang en de meerwaarde van regionale samenwerking. We startten met een lezing van prof.dr. Caspar van den Berg, gevolgd door een panelgesprek met Jetta Klijnsma (commissaris van de Koning in Drenthe), Karel Loohuis (stuurgroeplid Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe en burgemeester Hoogeveen), Marc Hameleers (Manager Regio portefeuille ministerie LNV) en gastheer Henk Jumelet (voorzitter Stuurgroep Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe en gedeputeerde provincie Drenthe). Heb je deze sessie gemist of wil je het nog eens terugkijken? Dat kan, via onderstaaand filmpje.

Uitgelicht: De Regio Tour

Op ontdekking in Emmerhout

Verhalen, indrukken en inspiratie zijn opgedaan tijdens een goed bezochte bijeenkomst in Emmerhout. Samen met verschillende bestuurders, beleidsmedewerkers, lokale bedrijven en geinteresseerden hebben we in meerdere groepjes verhalen van bewoners opgehaald. Deze échte verhalen brengen beweging en samenwerking tot stand. 
Lees het verslag (pdf, 5.4 MB) van het werkbezoek.

Regio Campus Emmen

Op 30 juni vond het Online Event ‘RegioCampus’: het Hoe, Wat en Waarom’ plaats. Wat moet je je voorstellen bij een 'RegioCampus’? En wat betekent dit voor jou en voor de regio? Je kunt het event terugkijken via onderstaand filmpje.

Solar Innovations and Experience Center

Een van de grootste zonneparken van Nederland is gelegen in Emmen tussen bedrijventerrein Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37: het zonnepark Oranjepoort. Met een oppervlakte van 35 hectare, 90.000 zonnepanelen, voorziet dit park zo’n 9.000 huishoudens van elektriciteit. Binnenkort wordt aan dit park het Solar and Experience Center toegevoegd. Onderstaand filmpje geeft je alvast een kijkje achter de schermen.

Vooruitblik!

De kennissessies tijdens de Maand van de Regio waren heel divers van aard. Het laat zien hoe Brede Welvaart leeft in onze regio. Daar blijven we ook de komende jaren samen aan werken. We blijven daarom kennissessies organiseren. Hierdoor leren we van en met elkaar, waardoor de verschillende projecten een sterkere onderlinge samenhang krijgen. Het fundament van de samenwerking is in de Maand van de Regio verstevigd. Dat komt de brede welvaart in onze regio ten goede.
 
De Regio Deal in Zuid- en Oost-Drenthe is een echte ontwikkeldeal. Dat betekent dat we alle projecten gedurende de looptijd van de deal gezamenlijk ontwikkelen. Zowel op inhoud als op het gebied van leren levert deze werkwijze ons veel op. We hebben hiermee een samenwerking ingericht om ook in de toekomst te kunnen blijven profiteren van de gedeelde kennis en de korte lijnen. Daarmee kunnen we de brede welvaart blijvend versterken. We zijn volop bezig met de concrete resultaten in beeld te krijgen door de Regio Deal en de projecten te monitoren. In het najaar verwachten we de eerste resultaten van de monitor.