Welkom nieuwe supporters Cittaslow in Tiny Waterstof House Valthe


Burgemeester Jan Seton maakt woensdagavond 6 oktober kennis met ondernemers die zich het afgelopen jaar hebben aangemeld als Cittaslow-supporter. Deze ontmoeting vindt plaats op een bijzondere locatie, namelijk het Tiny Waterstof House, dat voor één week is op het perron in Valthe is geplaatst. De nieuwe supporters, Tandartsenpraktijk Odoorn, Natuurlijk Sportief uit Klijndijk, Teeja van Geenen uit Borger, Bakkerij Puur en Spar uit Exloo en De Schaapsberg uit Zandberg, gaan met elkaar en Jan Seton in gesprek over hun gezamenlijke ambities en hoe we met elkaar van de gemeente een fijne plek maken om te leven. Het tiny waterstof house staat daarbij symbool voor de belangrijke speerpunten van Cittaslow:
duurzame ontwikkeling, milieubewustzijn en innovatieve ontwikkeling. Jan Seton: “Het is een unieke kans om zo’n vooruitstrevend en duurzaam object een week lang in onze gemeente te mogen hebben. We zien dat de energietransitie uitdaagt om ontwikkelingen toe te passen die tot de verbeelding spreken. In Valthe kunnen we het nu met eigen ogen zien en kennis opdoen over deze nieuwe energietoepassingen.”
De woning, circulair gebouwd door studenten van Alfa-college in Hoogeveen, als onderdeel van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe, maakt een tour langs de zes deelnemende gemeenten: Hardenberg, Hoogeveen, Emmen, Aa en Hunze, Coevorden en Borger-Odoorn. Van 4 tot en met 10 oktober staat de woning in Valthe met een inspirerend programma voor ondernemers, inwoners en belangengroepen rondom waterstof, circulair bouwen en techniekonderwijs. In het tiny house demonstreren de studenten twee verschillende waterstofsystemen: een waterstof cv-installatie en een zelfvoorzienende installatie die waterstof maakt met de elektriciteit van de zonnepanelen op het dak. Het project draagt bij aan de landelijke opgave van de energietransitie en kan laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving een volwaardig alternatief is in de energietransitie. Bij het Waterstof Tiny House wordt een lespakket ontwikkeld voor verschillende onderwijsniveaus, met als doel jongeren te interesseren voor techniek. Meer informatie over het Waterstof Tiny House en een overzicht van de tour is te vinden op www.waterstoftinyhouse.nl.