Werkbezoek Tweede Kamerleden Mark Stolenberg en Erik Haverkort aan regio Zuid- en Oost-Drenthe: ”De bereidheid van ondernemingen om te delen in kennis neemt toe”.


HOOGEVEEN/HARDENBERG– op maandag 14 maart brachten Tweede Kamerleden Mark Strolenberg en Erik Haverkort een bezoek aan de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Haverkort heeft de regiodeals in zijn portefeuille en Strolenberg de interbestuurlijke samenwerking. De Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe is een mooi voorbeeld waar op het gebied van Werken, Welzijn en Wonen iedere dag gewerkt wordt aan de brede welvaart van de regio. Tijd dus voor een kennismaking!

DOC33


Het ontvangst vond plaats bij Alfa-college in Hoogeveen door wethouder Jan Zwiers. In het Alfa-college is DOC33 gevestigd. DOC33 is één van de succesvolle Regio Deal projecten. DOC33 faciliteert onder andere een actief netwerk voor en door bedrijven en richt zich op kennisuitwisseling en wederzijdse samenwerking. Bedrijven uit de hele regio kunnen aansluiten om te experimenteren en om kennis op te doen in de proeftuin. Gert Vos, bestuurslid DOC33: “Hier kan samen gewerkt worden aan praktijkgerichte projecten op het gebied van werken, wonen en zorg. Door de proeftuin te gebruiken kunnen deze projecten eerst een pilot doorstaan voordat ze in de grote wereld worden uitgetest.”

Na de uitgebreide lunch verzorgd door leerlingen van het Alfa-college was er ook gelegenheid voor een groepsfoto, in het midden de Tweede Kamerleden.

IQ BLVD

Vervolgens vertrok het gezelschap richting Hardenberg, om ontvangen te worden bij Masévon Group. Hier werden de Tweede Kamerleden ontvangen door wethouder Alwin te Rietstap. Henk Kieft vertelde in zijn rol als eigenaar van Masévon Group en lid van IQ BLVD over de samenwerking tussen bedrijven en overheden in de regio. “We hebben een mooie technische infrastructuur, maar er moet wel strategisch aan gewerkt blijven worden,” aldus Kieft. “En dat kan je niet alleen, dat moet je samen doen.”
Mireille Kinket, directeur van IQ BLVD vertelde verder over deze belangrijke strategische samenwerking, waarvoor IQ BLVD zich inzet. Talent, ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoeks- en kennisinstellingen vinden elkaar op de IQ BLVD. Zij werken er samen op het gebied van innovatie, digitalisering en de toepassing van slimmere, snellere en groenere procestechnologieën. Daarnaast bundelen ze hun krachten als het gaat om ondernemerschap en arbeidsmarktvraagstukken. “De ondernemers uit de regio in de maakindustrie zien het echt als een gezamenlijke opgave,” vertelde Kinket, “ondanks dat ze soms concurrenten zijn, slaan ze toch de handen ineen en kijken hoe ze slimmer om kunnen gaan met deze vraagstukken.” Haverkort: ”Je merkt dat de bereidheid van ondernemingen om te delen in kennis toeneemt”.

Tweede Kamerlid Erik Haverkort in gesprek met Henk Kieft

Lange termijn commitment

Er is al veel bereikt in de afgelopen periode. De Regio Deal is geëvolueerd van jonge samenwerking op weg naar een volwassen samenwerkingsverband waarin iedereen zijn eigen rol gepakt heeft. Echt samenwerken wordt bereikt door een lange termijn investering van alle partijen. Dit vergt een groot draagvlak van de overheden én de betreffende stakeholders. Onze opgaven zijn alleen succesvol aan te pakken met een langere commitment. Wat we nu bereikt hebben moeten we blijven vasthouden en verder uitbouwen. “Ik kom graag nog een keer terug,” aldus Haverkort. “Er zit heel veel energie en drive in jullie Regio Deal, en daar krijg ik ook energie van en dat neem ik mee terug naar Den Haag.”