Van data-ei tot data-koning


Binnen de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe werken we aan de mooiste projecten om de regio verder vooruit te helpen op het gebied van wonen, werken en welzijn. In ‘Het verhaal van….’ lichten we steeds een van deze projecten uit. Deze keer vertelt dr. Aleid Brouwer Lector 'Betekenisvol Ondernemen' NHL Stenden Hogeschool, het verhaal van de Digitalisering in de vrijetijdseconomie. In dit project krijgen ondernemers in de vrijetijdssector ondersteuning bij het maken van stappen in de digitalisering.

Wat is jouw rol bij dit project?

Vanuit NHL Stenden ben ik al een aantal jaren betrokken bij een Europees samenwerkingsproject met 14 partners over digitalisering voor ondernemers. Hier zijn de volgende Nederlandse partijen bij  betrokken: Rijksuniversiteit Groningen, NHL Stenden Hogeschool, NorthernKnowledges, Jeronimos Bosch Data Science, provincie Fryslân, Futureby Design. We hebben een scan ontwikkeld, waarmee we kunnen zien op welk niveau een bedrijf zit in de digitalisering. Deze gaat van data-ei tot data-koning. Ik ben de linkin pin tussen het Europese en het Regio Deal project. Vanuit de Regio Deal (gemeente Aa en Hunze) zocht Ton Lammers destijds contact met me op om ondernemers in de vrijetijdssector te helpen om stappen te zetten in de digitalisering. Voor veel van deze ondernemers is dit noodzakelijk, maar een lastige stap om te maken. De vrijetijdssector is van groot belang voor de economie in de regio Zuid- en Oost-Drenthe en Hardenberg.

Wat is jullie aanpak?

We zijn begonnen met het organiseren van workshops ‘introductie tot digitalisering’. Hier hebben drie keer zes ondernemers uit de zes deelnemende gemeenten aan meegedaan. We hebben ook een scan gedaan. Het merendeel bleek een ‘ei’, sommigen ‘een eekhoorn’. Wanneer je een kleine onderneming hebt, dan is dat ook logisch. Het kost wel tijd, maar helemaal in deze Corona-tijd zien we hoe belangrijk digitalisering is. Het gaat er uiteindelijk om hoe je met informatie je proces kunt verbeteren. Je leert trends herkennen. In Den Bosch leerde een bakker bijvoorbeeld dat er op zonnige dagen meer Bossche bollen verkocht werden en op regenachtige meer croissants. Je kunt zo beter plannen en inkopen. Eind van dit jaar zijn er weer workshops, deze keer online. In de eerste workshop geef ik een introductie, in de tweede workshop gaat het over data-organisatie en in de derde workshop gaat het over datamanagement en het ontdekken van trends. Ben je ondernemer in de vrijetijdssector in de regio Zuid- en Oost-Drenthe en Hardenberg en wil je jouw bedrijf digitaliseren, meld je dan aan bij: aleid.brouwer@nhlstenden.com

Wat wil je bereiken?

We willen zoveel mogelijk bedrijven bewust laten zijn dat digitalisering niet iets is wat aan je voorbij gaat. Je moet hiermee aan de slag, anders mis je de boot. Wij maken het concreter voor bedrijven. Bijvoorbeeld bij het maken van een website. Zorg ervoor dat je deze makkelijk zelf kunt onderhouden en aanpassen. Het is niet ingewikkeld. Wij doen het niet vóór je, maar helpen je wel door vrij toegankelijke workshops te bieden en gratis te downloaden instrumenten, waar je zelf mee aan de slag kunt. Bijzonder is dat we niet alleen tools bieden, maar ook begeleiding. We willen vanuit dit project zo’n 150 bedrijven bereiken.

Wat merkt de regio ervan?

Dat de vrijetijdssector een actief onderdeel blijft van de Drentse economie en de economie in Hardenberg. Dat het competitief blijft met de rest van Nederland.

Wat heb je tot nu toe geleerd?

Van tevoren hadden we aannames waarom bedrijven nog niet verder waren met digitalisering. De barrières die we verwachtten, waren er inderdaad. Bijvoorbeeld dat het te ingewikkeld of te duur zou zijn. De deelnemers aan de workshops waren enthousiast. Je hoeft geen computernerd te zijn om ermee aan de slag te kunnen. We blijven onze aanpak evalueren en finetunen. In Zweden, Denemarken, Engeland en België doen we vanuit het Europese project vergelijkbare projecten. We merken ook daar steeds maar weer hoe belangrijk het is om samen met collega ondernemers ervaring te delen en te leren van elkaar.

Het is ontzettend leuk om met ondernemers aan de slag te gaan. Ook dat we vanuit kennisinstellingen en de overheid deze digitaliseringslag kunnen versterken, daar word ik erg enthousiast van!

Voor meer informatie over dit project, neem contact op met Aleid Brouwer: aleid.brouwer@nhlstenden.com