Eerste inspiratiesessie Blue Zone Innovations zet ondernemers uit de vrijetijdseconomie aan het nadenken over rol in gezonde voeding


Gezonde voeding is in de horeca een belangrijk onderwerp. Enerzijds is er vanuit de overheid de wens om overgewicht terug te dringen door het productaanbod gezonder te maken en daarin zien zij ook een belangrijke rol voor de horeca. Anderzijds is er vanuit veel horecaondernemers ook de intrinsieke motivatie om een gezonder menu aan te bieden én merken ondernemers dat de vraag vanuit gasten hiernaar groeit. Maar hoe pak je dit als ondernemer aan? Tijdens de allereerste inspiratiesessie van Blue Zone Innovations “Lekker gezond & bewust eten en drinken” delen een aantal professionals hun kennis op het gebied van gezonde, duurzame en regionale voeding.

Binnen Blue Zone Innovations werken regionale ondernemers in de vrijetijdssector en gezondheidsbranche, de gemeenten in de regio en drie onderwijsinstellingen, te weten Alfa-college, Drenthe College en NHL Stenden hogeschool, samen op het gebied van het ontwikkelen en toepassen van innovaties in genoemde sectoren. Het verbindende thema daarbij is het stimuleren van een vitale levensstijl.

Albert Kooy: “Is de kok verantwoordelijk voor de gezondheid van zijn gasten?”

Lokaal

Dat gezond én bewust eten ook heel erg lekker kan zijn kan Albert Kooy, schrijver van het boek “De Nieuwe Nederlandse Keuken”, alleen maar onderstrepen. Hij is groot voorstander van lokale voeding. Hoe dichterbij, hoe beter. “Het is eigenlijk heel gek dat een Nederlandse kok wordt opgeleid in de Franse keuken,” vertelt hij. “De Nederlandse keuken kent zoveel bijzondere, eigen unieke gerechten.” Daarnaast vertelt hij dat het de verkeerde kant op gaat met ons voedsel. Veel van onze “verse” groenten en fruit komt uit verre landen, terwijl onze Nederlandse kwaliteitsproducten worden geëxporteerd naar het buitenland. Albert: “Ik probeer mensen te bewegen na te denken over eten, zowel de consument als de ondernemer.”

We moeten gebruik maken van verse producten, die geoogst en gegeten worden in de juiste seizoenen.

Duurzaam

De kok en de boer hebben wat dat betreft wel een gezamenlijk doel. Geert Lindenhols is een innovatieve ondernemer uit het Drentse Zuidwolde. Hij timmert aan de weg met de teelt en verwerking van koolzaad en veldbonen, die hij onder de merknaam Geerts Best op de markt brengt. ‘Duurzaamheid betekent voor mij samenwerken met de natuur en je omgeving. Wij produceren eerlijk voedsel voor mens en dier en verrijken de bodem. We zien het hier op eigen land, de biodiversiteit en de bodem verbetert. Dat is prachtig! Mijn vader zei: je moet de wereld mooier achterlaten dan hoe je hem aantreft. Daar doen we het voor.’

Geert Lindenhols: “Als je niet goed voor de natuur bent, is de natuur niet goed voor jou.”

Ook een keer meedoen?

De inspiratiesessie heeft goede inzichten opgeleverd in wat er speelt, waar we ons zorgen over maken en hoe het eventueel anders kan. Voldoende inspiratie voor de ondernemers om mee te nemen naar hun bedrijf. De volgende inspiratiesessie is op dinsdag 17 januari 2023 van 14.00 – 17.00 uur bij Van der Valk Hotel in Emmen. Het thema is dan: “Gezond ondernemerschap, innovatie & circulaire economie”. Voor meer informatie ga naar www.rijnlandinstituut.eu/projecten/blue-zone-innovations