FabLab verbindt onderwijs en ondernemers met techniek


In de technieksector is nu en in de komende jaren veel vraag naar goed opgeleid personeel. Met de activiteiten en evenementen van FabLab Coevorden worden kinderen, jongeren, zij-instromers, ondernemers en hobbyisten enthousiast gemaakt voor nieuwe en moderne technieken. Daarbij werken onderwijs en ondernemers nauw samen.

Kirsten Kosters, FabLab-coördinator vertelt dat het door corona wat lastig was om op te starten. “Desondanks is er nu een vast jeugdprogramma en dat wordt goed bezocht.” Op elke eerste en derde woensdagmiddag van de maand zijn er MAAK-middagen in het FabLab. Dan kunnen kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar aan de slag met de 3D-printer of de lasersnijder om bijvoorbeeld sleutelhangers, sieraden, kaarten, stickers of een vliegtuigje te maken. Daarnaast is er Club FabLab voor kinderen van 10 tot en met 15 jaar, dat meer gericht is op het aanleren van de vaardigheden, waarbij programmeren de rode draad vormt. “Club FabLab deden we eerst een keer in de maand, maar vanwege het succes en het enthousiasme doen we dit nu op de tweede en de vierde vrijdagmiddag in de maand.”

We dragen samen bij aan het verbeteren van de positie van het technisch onderwijs en de techniekbedrijven in de regio Coevorden.

Hackerspace

Inmiddels is het FabLab ook gestart met workshops voor volwassenen. Iedereen kan zich aanmelden om bijvoorbeeld te leren ontwerpen voor een 3D-printer of lasersnijder en deze te bedienen. Ook zijn er creatieve workshops, vergelijkbaar met de MAAK-middagen, waarin taarttoppers, kaarten, wandborden en sieraden worden gemaakt. Daarnaast zijn de machines zowel bedrijfsmatig als privé te huur voor eigen projecten. En er is meer. “In augustus 2020 zijn we begonnen met het opzetten van een hackerspace in Drenthe. Een hackerspace is een gezamenlijke ontmoetingsplek voor mensen die technisch en creatief aan de slag willen.” De hackerspace, van meer dan duizend vierkante meter, heeft meerdere werkplekken, presentatieruimtes en goed uitgeruste werkplaatsen met lasercutters, waterstraalsnijders, robotsystemen, 3d-printers en andere apparatuur.

Kansen

Het FabLab stimuleert samenwerking tussen onderwijs en ondernemers en dat werkt beide kanten op. “Het onderwijs kan relevante kennis overdragen aan bedrijven en andersom. Jongeren krijgen kansen om hun talenten te ontwikkelen en bedrijven kunnen in het FabLab aan de slag met innovatie.” Kirsten ziet ook een maatschappelijk belang van het FabLab: “We dragen samen bij aan het verbeteren van de positie van het technisch onderwijs en de techniekbedrijven in de regio Coevorden. Door de kennis en vaardigheden die jongeren bij ons opdoen, kunnen ze zich beter oriënteren op een baan in de techniek en we hopen dan ook dat meer jongeren voor techniek gaan kiezen.” Kirsten vervolgt: “Bedrijven maken, mede door hun betrokkenheid bij het techniekonderwijs, zichtbaar hoe leuk het werk in de techniek is en wat er allemaal aan banen beschikbaar zijn in onze regio.” Kortom, het FabLab biedt kansen voor de huidige, krappe arbeidsmarkt en voor de toekomst.

Haakjes

Eén succes mag niet ongenoemd blijven en dat is het bedrijfje dat de elfjarige Sten en de negenjarige Liz Kooistra uit Noord-Sleen hebben opgericht. Ze verkopen mondkaphaakjes voor de skihelm, die ze hebben gemaakt met hun eigen 3D-printer. Sten leerde bij Club FabLab 3D-printen, zijn zusje werd ook al snel enthousiast. Zoals de meeste kinderen printten ze eerst diertjes, maar toen hun moeder terugkwam van wintersport en vertelde dat ze steeds de skihelm af moest zetten om een mondkapje op te doen, kreeg Sten een idee. Het resultaat waren handige haakjes, die over de bandjes van de skihelm geschoven konden worden. Een foto op Instragram deed de rest; inmiddels hebben ze een paar honderd setjes verkocht.

https://www.fablabcoevorden.nl