Bedrijven, overheden en onderwijs moeten elkaar beter kunnen vinden


“Het doel van de regiodatabank is uiteindelijk het stimuleren van regionale samenwerking en vernieuwing.” Aan het woord is Pieter-Jan Snijders, projectleider Regiodatabank bij de provincie Drenthe. Pieter-Jan heeft Strategy & innovation Management gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en is altijd al geïnteresseerd in ondernemers en in wat hen bezig houdt. Momenteel is hij als meewerkend voorman verantwoordelijk voor het project regiodatabank, wat onder de Regiodeal Zuid- en Oost-Drenthe valt. “Door het koppelen en visualiseren van verschillende databronnen zorgen we dat bedrijven, overheden en onderwijs elkaar beter kunnen vinden en samen de regio kunnen versterken,” aldus Pieter-Jan.

Simpele ingang

De ervaring leert dat ondernemers vaak niet verder kijken dan hun eigen netwerk wanneer ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar samenwerkingspartners. Om dit te doorbreken, biedt de provincie Drenthe de Regiodatabank: een simpele ingang voor ondernemers, maar ook voor onderwijs, onderzoekers en beleidsmakers. Pieter-Jan: “De Regiodatabank is ook echt opgestart vanuit de behoefte van ondernemers en andere belanghebbenden. Ze kunnen hier in een oogopslag zien hoe de regio eruit ziet en wat voor bedrijven hier precies zitten.”

Inhoud

In de databank zitten drie soorten gegevens: een kaart van het ecosysteem. Hierin staan samenwerkingen & innovatie hotspots, ondernemersverenigingen, onderwijsinstellingen en vakscholen. Ten tweede een kaart met kerncijfers van de 6 regiodealgemeenten, bijvoorbeeld: besteedbaar inkomen, werkloosheid & beroepsbevolking, aantal banen en vestigingen. Binnenkort publiceert het team een database van individuele bedrijven: per sector, specialisme, locatie etc. Om zaken mee te doen of kennis mee te delen. “Al die gegevens zijn bedoeld om elkaar makkelijk te kunnen vinden en om samenwerkingen tot stand te brengen”, licht Pieter-Jan toe. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderwijs in de regio: het is voor de regio van groot belang om mensen in de regio te houden, dan zijn de cijfers op kans op werk in de regio heel zinvol. Op deze manier kunnen mensen in de buurt iets vinden, waarvoor ze anders verder weg zouden gaan. Uiteindelijk is alles gericht op het versterken van de regio.”

Faciliteren van de regio

Pieter-Jan: “Als projectleider van de Regiodatabank probeer ik, samen met het team, ondernemers en andere belanghebbenden te faciliteren door middel van data. We bepalen, samen met de ondernemers, welke data relevant zijn en beheren deze data. Het team van de provincie visualiseert deze gegevens vervolgens. Eén van de belangrijkste onderdelen is het actualiseren van de gegevens. We maken gebruik van bestaande bronnen, deze worden regelmatig vernieuwd: denk bijvoorbeeld aan het cbs die de gegevens jaarlijks vernieuwt. Er verschijnt iedere zes weken een nieuwe versie van de databank.”

Tinder voor organisaties

Pieter-Jan benadrukt dat het wel van belang is dat ondernemers en andere belanghebbenden meedenken en meedoen. “Alles valt of staat met de input van de regio en met de behoefte van de ondernemers. Zo denken we ook na over een soort Tinder van de databank. De databank vergelijkt bedrijven op basis van interesses en ontwikkelingen. Als hierin een soort match ontstaat, is de databank in theorie in staat om deze twee bedrijven te koppelen. Dit is nog toekomstmuziek, maar het zou wel mooi zijn als het zou werken. Als het systeem proactief ingezet kan worden!”

Blijf op de hoogte!

De Regiodatabank is te vinden op de website www.dutchtechzone.nl, onder het kopje Numberz. “Je kunt je op deze plek ook inschrijven voor een mailinglist”, voegt Pieter-Jan toe. “Dan krijg je iedere zes weken een seintje als er weer een nieuwe versie verschijnt. We staan natuurlijk ook altijd open voor input. Uiteindelijk willen we deze data samen creëren en beschikbaar stellen. Alles om de regio sterker te maken!”