Actueel
IQ BLVD ontvangt donderdag de status van nationaal Fieldlab Smart Industry. IQ BLVD is daarmee het eerste landelijke clusterfieldlab dat deze titel mag dragen. In dit fieldlab voor de hightech en maakindustrie werken grootbedrijf, MKB en kennisinstellingen samen om nieuwe technieken te testen en worden innovaties marktrijp gemaakt. De bedrijven in de regio Drenthe, Twente en Zwolle zijn al jaren belangrijke spelers als het gaat om robotisering en technologisering. De IQ BLVD clusterde deze toonaangevende bedrijven tot dé innovatiehotspot. “Het verwerven van deze status is een groot compliment voor alle inspanningen”, aldus Peter Cool, voorzitter stichting IQ BLVD. “Als relatief nieuw clusterfieldlab geeft dit veel vertrouwen voor de toekomst!”
De Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe ontvangt 30 miljoen van het Rijk om verder te werken aan brede welvaart in de regio. Bij Regio Deals werken Rijk en regio samen om belangrijke opgaven in Nederland aan te pakken en de brede welvaart te vergroten. In de periode van 2023-2026 worden projecten ontwikkeld met het doel dat de generatie die nu opgroeit in de regio Zuid- en Oost-Drenthe over 30 jaar dezelfde kansen heeft als leeftijdsgenoten in de rest van Nederland.
De realisering van de deeltijdstudie hbo-verpleegkunde is één van de succesvolle projecten uit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Het project investeert in de verdere professionalisering van personeel in de regio. De deeltijdopleiding is een flexibele opleiding met een afwisselend programma, dat je aanpast aan je eigen situatie en werkplek. Leren in én met de praktijk om oplossingen te vinden voor de arbeidsvraagstukken in de regio is een blijvende opgave.
Voor een toekomstgericht Drenthe is het van belang om in te zetten op de digitale transitie. TVM verzekeringen, Fokker, Unigarant, Rijksuniversiteit Groningen, NHL Stenden, Hanzehogeschool Groningen, Alfa-college, gemeente Hoogeveen en provincie Drenthe hebben daarom de handen ineen geslagen voor de realisatie van een IT Hub in Hoogeveen. Deze gaat een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in Drenthe en aan het samenspel tussen mbo, hbo en wo. Dat biedt mogelijkheden om IT-talent te boeien en te binden aan Drentse bedrijven. Doordat in de IT Hub kennis en kunde van bedrijven en kennisinstellingen wordt gebundeld, zijn er genoeg middelen om als regio door te ontwikkelen in de digitale wereld.
Duurzame vrijetijdsbesteding groeit sterk, ook in onze regio. Dit heeft gevolgen voor inwoners en de kwetsbare natuur. Het creëren van een goede balans is dus belangrijk, zodat er draagkracht blijft voor het ontvangen van bezoekers in de regio. Maar hoe pak je dit als ondernemer in de vrijetijdssector aan? Tijdens de inspiratiesessie van Blue Zone Innovations “Gezond ondernemerschap, innovatie & circulaire economie” delen een ondernemers uit de vrijetijdssector hun visie op het gebied van de grote transities die op de vrijetijdssector afkomen.
Sinds half januari is Erwin Jalving projectleider Financieringsinstrumenten. Zijn opdracht is het bedenken van een integrale aanpak voor het verduurzamen en isoleren van de particuliere woningvoorraad binnen de geselecteerde proeftuinen in Zuidoost Drenthe. Hierbij kan hij goed gebruik maken van de lessen die al geleerd zijn door de actieve projectleiders. “Uiteindelijk moet dat leiden tot een goed gevulde toolbox, waarmee de woningeigenaren kunnen worden geholpen met de verduurzaming van hun woning, maar ook als ze bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis willen blijven wonen”, vertelt Erwin.
Innovatienetwerk Welzijn en Zorg in Zuid- en Oost-Drenthe is het vervolg op de flexibele hbo-v opleiding die in 2020, op initiatief van Treant, Tangenborgh, Icare, NHL Stenden en Drenthe College, vanuit de Regio Deal, bij NHL Stenden is gestart. “Met het Innovatienetwerk Welzijn & Zorg willen we de samenwerking voortzetten”, vertelt projectleider hbo-v flex Bram van de Graaf. “Op basis van een regionaal strategisch personeelsplan willen we met onderzoek, innovaties en eigentijdse opleidingstrajecten, in de volle breedte werken aan voldoende en goed opgeleid personeel voor zorg en welzijn in onze regio.”
De Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe stuurgroep besluit een paar keer per jaar over nieuwe of een vervolg van projecten. Op 16 december is besloten om twee projecten een grote bijdrage toe te kennen om verder te werken aan het doel van de Regio Deal. Dit zijn Greenwise Campus in Emmen en IQ BLVD in Hardenberg. De regio Zuid- en Oost-Drenthe kent grote uitdagingen, dankzij de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe kunnen we hiermee aan de slag. Dit doen we niet alleen vanuit de overheid, maar juist samen met inwoners, ondernemers, scholen, zorgverleners, woningcorporaties, onderzoekers en nog veel meer. Alleen zo bouwen we aan een sterke toekomst voor één van de mooiste regio’s van Nederland. Een regio die je een fijne plek biedt om te wonen, op te groeien, je te ontwikkelen en waar er voldoende mogelijkheden zijn om te werken.
Steeds meer bedrijven stellen zich tot doel om een positieve bijdrage te leveren aan sociale en/of ecologische problemen; deze ondernemers willen maatschappelijke impact maken. Om impactondernemers te faciliteren, zodat zij zo goed mogelijk in staat zijn om hun maatschappelijke doelstellingen te bereiken, is het actieprogramma Impactondernemen Zuidoost-Drenthe opgesteld. “Met dit programma willen we de bijdrage van het bedrijfsleven aan de brede welvaart vergroten en de beweging van de betekeniseconomie stimuleren”, zegt projectleider Marjon Lingbeek.
Positieve gezondheid is een andere manier van kijken naar ziek zijn. De focus ligt niet op de klachten en gezondheidsproblemen, maar op de mensen zelf en wat ze, ondanks een aandoening, wel kunnen doen. Het gaat over veerkracht en over wat het leven betekenisvol maakt. Met het project Impuls positieve gezondheid richten de samenwerkende partners uit de welzijns- en zorgsector zich op het vergroten van de zelfredzaamheid van inwoners. En dat vraagt om een cultuuromslag, waarin de kracht van de inwoner centraal staat, in plaats van de aandoening.