Actueel
Het is het gesprek van de dag: het verduurzamen van je huis. Zeker met de huidige hoge energieprijzen. Bijna de helft van de huishoudens in Nederland woont in een slecht geïsoleerd huis, blijkt uit een recent onderzoek van TNO. Verduurzamen is daarbij erg duur. Niet iedereen heeft geld voor isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. En juist de mensen met een smalle beurs hebben er het meeste baat bij om hun energielasten zo laag mogelijk te houden.
De hoofddoelstelling van Expeditie De Monden is om de zorg voor inwoners dichterbij en samen met hen te organiseren. Vanuit verschillende invalshoeken wordt dit opgepakt. Na een moeizame start door de coronapandemie kwam halverwege 2021 de vaart erin. Expeditie De Monden bestaat uit apart van elkaar opererende subprojecten. Ze zijn complementair aan elkaar, zowel op inhoud van de projecten als de meewerkende organisaties. “We zetten de organisatiepet af en werken vanuit één gezamenlijk belang”, vertelt projectleider Niels Frietema, “wat ook voor meer kennis en begrip voor elkaars werk leidt.”
Hoe vang je signalen uit het heelal op, en wat heeft dat met je WiFi router thuis te maken? Hoe haal je iets nuttigs uit enorme stromen gegevens? Hoe bestuur je zo’n complex apparaat als LOFAR en kun je dat ook gebruiken in een auto of fabriek? Maar ook: hoe gebruik je techniek om een spannend spel of een escape room te maken? Prikkelende vragen waarmee Open Science Hub De Oerknal scholieren en studenten op een spannende manier in contact gaat brengen met verschillende vormen van techniek.
De proeftuin ‘Energiebesparing bij minder hoge inkomens’ richt zich op energiebesparing bij huishoudens die het financieel niet zo breed hebben. Hoe kunnen zij bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, besparen op de energielasten en comfortabel wonen? Na een inventarisatie, worden energiecoaches ingezet om mensen te adviseren bij het verduurzamen van hun woning. De bedoeling is beeld te krijgen van welke aanpak van duurzaamheidsmaatregelen wel of niet werkt bij de huishoudens uit de lage-inkomenscategorie, in zowel koop- als huurwoningen.
Bijna een derde van de werkgelegenheid in de regio Zuid- en Oost-Drenthe is te vinden op bedrijventerreinen. Om concurrerend en onderscheidend te blijven is het van belang deze bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken. Dit betekent een aantrekkelijk vestigingsklimaat en dat ze een rol kunnen vervullen in de energietransitie, de circulaire economie en veranderende klimaatomstandigheden.
Ben je een ervaren en resultaatgerichte regisseur, die zich namens het samenwerkingsverband Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe weet te bewegen op het complexe speelveld tussen politiek, bestuurlijke en externe partners? Kan jouw natuurlijk leiderschap bijdragen aan het realiseren van de doelen van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe en specifiek op de pijler Welzijn? Ben je een slimme verbinder? Dan zijn we op zoek naar jou!
Ondernemen is bij de tijd blijven. Voor Margé Hans van restaurant De Rheezerbelten in Hardenberg is dat een vanzelfsprekendheid. “Je moet je altijd afvragen, kan het beter?” Dat is ook de reden waarom ze heeft meegedaan aan de workshops Digitalisering Vrijetijdseconomie. Geïnteresseerd, maar met een nuchtere blik. “Digitalisering is een middel, geen doel. Daarom hebben we bij alles wat ons tijdens de workshop is aangereikt kritisch gekeken of het ons helpt de gastvrijheid beter in te vullen. Want we doen het allemaal voor onze gasten.”
EMMEN/COEVORDEN/HARDENBERG - Overerfbare armoede, ook wel ‘generatiearmoede’ genoemd, is armoede die binnen families is ontstaan en generatie op generatie wordt doorgegeven. In de Regio Deal- Zuid en Oost-Drenthe is een pilot gestart met de gemeentes Emmen, Coevorden en Hardenberg om samen met een aantal gezinnen deze armoede bij de kern aan te pakken. Door intensieve ondersteuning over een periode van een aantal jaren willen we hiermee de cirkel van armoede doorbreken. Samen met de gezinnen die al generaties lang in armoede leven.
´Ik ben een van de niet-uitkeringsgerechtigden die geholpen is door New Jobportunities’, begint Jos Grooten met een lach op zijn gezicht. ´Voor mij was het vrij lastig om een baan te vinden. Dat kwam vooral omdat ik een agorafobiestoornis heb, pleinvrees in de volksmond.’ Grooten werd meermaals afgewezen door werkgevers. Nu werkt hij als codeur.
‘De verhalen van de kandidaten vind ik fantastisch’, zegt wethouder Joop Brink. ‘Maar ook economisch moet dit project kloppen. We willen New Jobportunities toekomstbesteding maken, onafhankelijk van subsidie en letterlijk grensoverschrijdend.’
DEN HAAG – Onze regio lag afgelopen week in het hart van Den Haag. Letterlijk naast de Tweede Kamer der Staten-Generaal vertelden we in het Waterstof Tiny House, wat de kracht is van onze regio en hoe we werken aan de brede welvaart in één van de mooiste regio’s van Nederland. Aan de hand van dit concrete project waar innovatie, techniek onderwijs, verduurzaming van woningen en het gebruik van waterstof samenkomen laten we zien wat er gebeurt wanneer onderwijs, bedrijfsleven, inwoners, maatschappelijke partners en overheid meer en beter samenwerken.