Inspiratie door een andere kijk op gezondheid en zorg


De gemeente Coevorden organiseert op 17, 19 en 26 november 2020 zogenaamde inspiratiesessies over positieve gezondheid. Positief gezond zijn willen we allemaal. Maar wat is het eigenlijk precies? En hoe bereiken we dit? Onze samenleving is nog erg ziektegericht. Het vraagt nogal wat om tot een andere kijk op gezondheid te komen, waarin gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte.

Gedachtegoed

Samen met een aantal organisaties, zoals Maatschappelijk Welzijn Coevorden, GGD, huisartsen en paramedici, wil de gemeente Coevorden professionals inspireren om te gaan werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Daarom zijn die professionals van harte uitgenodigd om te nemen aan de digitale inspiratiesessie ‘Een andere kijk op gezondheid & zorg’. Deze sessie vindt drie keer plaats zodat er alle kans is om op één van de drie momenten mee te doen. De sessies worden begeleid door Ayse Baltaci en Chantal Walg.

Uitdagingen in de gezondheidszorg

Ayse Baltaci is adviseur bij Proscoop, een regionale adviesorganisatie in Noordoost-Nederland voor goede zorg en gezondheid dichtbij. Zij organiseren samenwerking tussen partijen met de inwoners als uitgangspunt. Ayse heeft meerdere bijeenkomsten georganiseerd en zal ook deze bijeenkomst begeleiden. Chantal Walg werkt als ZZP-er bij Proscoop en is schrijver van het boek ‘Gezond centraal, Opschudding in de gezondheidszorg’, over de uitdagingen in de gezondheidszorg. Zij geeft in verschillende regio's workshops. Haar vertrekpunt is daarbij ‘Van anders denken naar anders doen’. In een tijd waar de zorg verandert, de mens (patiënt) én de wereld rondom de mens steeds belangrijker wordt, verandert het vertrekpunt. Steeds meer is niet ziekte, maar positieve gezondheid het vertrekpunt en staat de mens en de bedoeling centraal. De wet-, regelgeving en protocollen zijn niet langer leidend.

Machteld Huber

Door het filmpje kunt u zich alvast laten inspireren door Machteld Huber. Zij is grondlegger van het Instituut voor Positieve Gezondheid (IPH) en geeft een korte introductie. In het filmpje ziet en hoort u ook zorgprofessionals aan het woord. Zij vertellen over hoe zij, door te werken vanuit positieve gezondheid, hun klanten beter kunnen helpen.

Aanmelden

De digitale inspiratiesessie vindt plaats op:
Dinsdag 17 november van 09.00 -10.30 uur
Donderdag 19 november van 16.30-18.00 uur
Donderdag 26 november van 16.30 -18.00 uur

Professionals die werkzaam zijn in de zorg en welzijn kunnen zich aanmelden voor één van de sessies via het digitale aanmeldformulier. Per sessie is ruimte voor ongeveer 25 personen. Reageer dus z.s.m.

Regiodeal

Deze sessie is mogelijk door een bijdrage uit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.